Tärkeä tiedote

Kauppatorin MYYNTIPALVELU SULJETTU maanantaina 22.4.2024.
Lippuvarauksia voi tehdä puhelimitse p. 044 510 3447.

Palvelemme myyntipisteellä jälleen tiistaina 23.4. klo 12-16.

Tervetuloa!

 

 

 

ELINAN SURMA-OOPPERA
Ma 13.3.2023 klo 19.00 PERUTTU!
Ti 14.3.2023 klo 19.00

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Markku Pölönen, ohjaus
Anu Ontronen, altto
Heikki Kilpeläinen, baritoni
Mari Karjalainen, sopraano

Jalmari Finnen librettoon sävelletty ooppera perustuu vanhaan kalevalamittaiseen balladiin, joskin tarina muistuttaa Euroopassa yleisesti kiertänyttä kansanlegendaa. Elinan surmassa aatelismies Klaus Kurki päätyy rakastajattarensa Kirstin juonittelujen seurauksena murhaamaan mustasukkaisuudessaan nuoren ja nuhteettoman vaimonsa Elinan.

Elinan surma on Merikannon toinen ooppera, joka on tyyliltään täysromanttista, väkevää ja värikylläistä musiikkia. Sävellyskeinoissa nähdään myös aikanaan moderneja ratkaisuita, kuten resitaatiota lauluilmaisun keinona ja Wagnerinkin suosimaa johtoaihetekniikkaa. Näin henkilöiden käymä dialogi on usein sävellyksen keskiössä, ja jokaista henkilöä seuraa lavalla heidän sielunmaisemaansa heijasteleva musiikillinen teema.

Finnen libretto pyrkii kuvaamaan ihmisten tunteita kaunistelemattomina ja heidän käyttäytymistään brutaalin rehellisesti. Tämän seurauksena tapahtumat etenevät dynaamisen rivakasti ja henkilöiden tunnereaktiot leimahtelevat ohjaaja Markku Pölösen sanoin “melodramaasta naurettavuuden rajalla taiteilevaan patetiaan”. Nykysilmin katsottuna karikatyyrimäinen camp ja äkkiväärät käännökset eivät tunnu ongelmallisilta, vaan tarkoituksenmukaiselta estetiikalta, joka luo sinänsä sysimustan tarinan seuraamiseen oman riemastuttavan elementtinsä.

Oopperan toteuttaa Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry yhdessä Saimaa Sinfoniettan kanssa. Lavastuksesta vastaa Ammattiopisto Samiedu.

Esityksen kesto

Kesto noin 1h 50 min

Lippujen hinnat

53€
S-etukortilla 50€