Savonlinnan Teatterin historia pähkinänkuoressa
Savonlinnaan perustettiin Työväenyhdistyksen Näytelmäseura 26.1.1914. Tätä tapahtumaa ja 1917 perustettua toista työväennäyttämöä; Nuorten Näyttämöä ja näiden teattereiden yhdistymistä 1919 Savonlinnan Työväen Teatteriksi pidetään Savonlinnan Teatterin lähtökohtana. Näyttämö toimi paitsi työväentalolla myös Seurahuoneen näyttämöllä. Vuonna 1923 teatteri sai valtionavun ja kiinnitti ensimmäisen päätoimisen teatterinjohtajan ja vakinaisen näyttelijän. Samana vuonna aloitettiin myös kesäteatteritoiminta esittämällä Kyrönsalmen rannalla ”Tukkijoella” suurella menestyksellä. 1925 henkilökuntaa lisättiin ja 1927 kaupungin valtuusto myönsi teatterille avustuksen, teatterille perustettiin oma kannatusyhdistys ja teatterin nimi muuttui Savonlinnan Teatteriksi.
1930-luku, sota-aika ja 1940-luku olivat teatteritoiminalle vaikeita aikoja, mutta monista vastoinkäymisistä huolimatta Savonlinnan Teatterin toiminta jatkui ilman keskeytyksiä. Esimerkkinä sitkeydestä voidaan pitää sotatalvea 1943-45 jolloin teatterissa oli kuusi ensi-iltaa. Tuohon aikaan teatteritoimintaan kuuluivat myös vierailunäytäntömatkat ja niitä tehtiin milloin minkinlaisilla autoilla. Historia kertoo, että Sulkavalla oli vierailtu jopa teuraskarjan kuljetusautolla. Tärkeä tapahtuma tuon aikakauden jälkeen oli muutto vanhasta työväentalosta Kisalinnan upouusiin tiloihin Viisikulmaan vuonna 1955.
Vuonna 1964 vietettiin teatterin 50-vuotisjuhlia. Tuolloin elettiin television läpimurron ja tehokkuuden aikaa. Teatteri oli jälleen uusien haasteiden edessä. Teatteri menetti yleisesti muotiin tulleen poliittisen teatterin myötä katsojia ja kiertuetoiminta jouduttiin lopettamaan lähes kokonaan. Savonlinnan Teatterilla oli myös omat haasteensa tilojen epäkäytännöllisyyden ja Kisalinnan kilpailevien toimintamuotojen vuoksi. Vasta Savonlinnan Teatterin valmistautuessa viettämään teatterin 60-vuotisjuhlaa 1974 sen toiminnan ollessa monin tavoin vaakalaudalla, savonlinnalaiset heräsivät ja nousivat päättäväisesti puolustamaan omaa teatteriaan. Todettiin, että teatterin palvelukset ovat korvaamattomia niin kaupungille kuin koko Itä-Savon alueelle. Alkoi uusi aikakausi.
Savonlinnan Teatteria alettiin muuttaa kaupunginteatteriksi valtuuston periaatepäätöksellä 1976 ja teatteri muuttuikin täyskunnalliseksi kaupunginteatteriksi vuoden 1979 alusta. 1980 -luvun alku oli teatterille menestyksekästä aikaa, kävijämäärät olivat huipussaan. Kaudella 81-82 kävijöitä oli 27 437. Tuon vuosikymmenen aikana teatteriin tehtiin monia remontteja mm. teatterin katsomo uusittiin, henkilökunnan sosiaalitilat remontoitiin ja yleisötilojen viihtyvyyttä parannettiin. Menestyksekkään kauden jälkeen kävijämäärissä tapahtui jälleen romahdusmainen lasku ja 90-luvun alun lamakaudelle tultaessa teatteri oli menettänyt puolet vakituisista katsojistaan ja myös henkilökunnan määrää vähennettiin.
Lamakauden väistyessä 1990 luvun lopulla ja siitä eteenpäin kävijämäärät alkoivat taas nousta. Syksyllä 1998 teatteri järjesti Olavinlinnaan ensimmäisen Syysfestivaalin. Raija Oraselta tilattu musiikkinäytelmä ”Kuut, tähdet, auringot” musiikkinäytelmä Kaj Chydeniuksen sävelin keräsi linnanpihalle kolmena syksynä lähes 12 000 katsojaa. Savonlinnan kaupunginteatterilla oli vahva asema alueensa merkittävänä ammattiteatterina siirryttäessä 2000-luvulle. 90-vuotisjuhlien aikaan teatteri oli saanut runsaasti julkisuutta vuosituhannen alussa tehdyillä suomalaisilla ja pohjoismaisilla kantaesityksillä. Pienen notkahduksen jälkeen 2000-luvun puolivälissä, kaupunginteatterin toiminta muuttui jälleen yhdistyspohjaiseksi. Kesäkuussa 2006 valtuusto teki päätöksen ja vuoden alusta 2007 aloitti toimintansa Savonlinnan Seudun Teatteriyhdistys ry ja sen ylläpitämänä Savonlinnan Teatteri. Vuoden alussa 2015 teatteri muutti Kisalinnasta Wanhan Casinon kylkeen rakennettuun Savonlinnasaliin.
Savonlinnan Teatteri toimii edelleen Savonlinnan Seudun Teatteriyhdistys ry:n ylläpitämänä, henkilökuntaa on vuoden 2020 alussa 22, lisäksi 4 tuntipalkkaista työntekijää. Teatteri valmistaa 4-5 ensi-iltaa yhden tuotantokauden aikana, sekä yhteisnäytäntöjä paikallisten orkestereiden ja ammattitaiteilijoiden kanssa. Teatteri tekee tiivistä yhteistyötä kaikkien Savonlinnan oppilaitosten, kulttuuritoimijoiden ja kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Teatterin talous pohjautuu oman tuoton lisäksi kaupungin ja valtion vuotuisiin avustuksiin.