Uutiset

Pojat-esitykset peruttu, tilalle lisäesityksiä K-100 revyystä ja Viimeisestä suuresta rakastajasta

Savonlinnan Teatterin loppuvuoden Pojat-esitykset ovat peruuntuneet sairastapauksen vuoksi. Huippusuosittu revyy K-100 jatkaa ohjelmistossa normaalisti, lavalla uutena kasvona esiintyy Niko Taskinen. Revyystä myyntiin tulee kaksi lisäesitystä to 16.11. klo 19.00 sekä ruokailu- ja esityspaketti pe 8.12. klo 17.00 Ravintola Paviljongilla. Liput kannattaa ostaa nopeasti.  Viimeinen Suuri Rakastaja saa myös kaksi lisäesitystä la 25.11. klo 13.00 sekä pe 8.12. klo 19.00. Komedian kokoonpano pysyy ennallaan.

Kevään 2018 ensi-illat ja vierailut julkistetaan ensi viikolla.

Uusi etuasiakasohjelma: Sinustako sisäpiiriläinen?

Otamme käyttöön keväällä 2017 uuden etuasiakasohjelman!

Oletko innostunut ja halukas toimimaan teatterin asialla? Haluatko päästä kurkkimaan teatterimaailman kulissien taakse? Olet todennäköisesti juuri oikea henkilö Teatterimme SISÄPIIRILÄISEKSI!

Kaikki mukaan hakeneet tullaan kutsumaan toukokuun aikana tilaisuuteen, jossa esittelemme etuasiakasohjelman sisällön.

Ilmoita yhteystietosi meille Facebookissa, sähköpostitse tai puhelimitse 015 510 010.

Toimi pian! Haku käynnissä vain ti 2.5.2017 saakka!


Maailman teatteripäivä

MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄN JULISTUS 2017

Isabelle Huppert, Ranska

Maailman teatteripäivää on vietetty joka kevät nyt jo 55 vuoden ajan. Päivä teatterille, 24 tunnin päivä, joka sarastaa nō-teatterin ja bunraku-nukketeatterin kotiseudulla, jatkaa kulkuaan Peking-oopperan ja kathakalin kautta, liikkuu Kreikan ja Skandinavian väliä Aiskhylosista Ibseniin ja Sofokleesta Strindbergiin, Englannin ja Italian väliä Sarah Kanesta Pirandelloon ja kulkee muun muassa Ranskan kautta, missä olemme me ja Pariisi, eniten vierailevia teatteriryhmiä vastaanottava kaupunki koko maailmassa. Ranskasta päivän kierto vie meidät Venäjälle, Racinesta ja Molièresta Tšehoviin, ja lopulta Atlantin yli kalifornialaiselle kampukselle, missä joukko nuoria kenties keksii koko teatterin uudelleen. Sillä teatteri syntyy aina uudestaan omasta tuhkastaan. Se koostuu konventioista, jotka on jaksettava rikkoa ja taas rikkoa. Tällä tavoin teatteri pysyy elävänä. Teatterin yltäkylläinen elämä haastaa tilan ja ajan: menneet vuosisadat ruokkivat uusinta nykyteatteria ja klassiset näytelmät muuttuvat moderneiksi joka kerta kun ne tehdään uudelleen.

Maailman teatteripäivä ei toki ole päivä sanan arkisessa mielessä. Tämä päivä herättää henkiin valtavan aika-tilan, josta puhuakseni haluan lainata Jean Tardieutä, ranskalaista näytelmäkirjailijaa, jonka nerokkuus kulki käsi kädessä hänen vaatimattomuutensa kanssa. Tardieu kirjoittaa: ”Tilan suhteen teatteri kysyy, mikä on pisin matka pisteestä toiseen... Ajan suhteen se ehdottaa, että mittaisimme sekunnin kymmenyksinä ajan, joka kuluu kun lausutaan sana ´ikuisuus´.” Aika-tilasta hän vielä sanoo: ”Ennen kuin nukahdatte, sijoittakaa kaksi pistettä mihin tahansa tilaan ja laskekaa, kuinka paljon unessa kuluu aikaa, jotta pääsette pisteestä toiseen.” Sana ”unessa” on tässä tärkeä. Tuntuu kuin Jean Tardieu ja Bob Wilson kohtaisivat toisensa. Maailman teatteripäivän voi myös tiivistää sanoihin, jotka Samuel Beckett, omaan nasevaan tyyliinsä, panee Winnien suuhun: ”Voi miten ihana päivä taas tämäkin.” Kun aloin pohtia tätä julistusta, jonka kirjoittaminen on minulle suuri kunnia, muistin kaikki nämä unet ja unien näyttämöt. Siksi en ole tässä UNESCOn salissa yksin, vaan kaikki tulkitsemani hahmot ovat tulleet tänne kanssani, kaikki roolit, jotka muka jätän taakse kun produktio on ohi, mutta jotka jatkavat pinnanalaista elämäänsä minussa, valmiina helpottamaan tai sotkemaan tulevia rooleja: Faidros, Araminte, Orlando, Hedda Gabler, Medeia, Merteuil, Blanche Dubois... Myös kaikki ne hahmot joita olen rakastanut katsojana ja joille olen osoittanut suosiotani, ovat kanssani. Minä kuulun koko maailmalle. Olen kreikkalainen, afrikkalainen, syyrialainen, venetsialainen, venäläinen, brasilialainen, persialainen, roomalainen, japanilainen, marseillelainen, newyorkilainen, filippiiniläinen, argentiinalainen, norjalainen, korealainen, saksalainen, itävaltalainen, englantilainen, olen todellakin kaikkialta. Todellinen globalisaatio on tässä.

Maailman teatteripäivänä vuonna 1964 Laurence Olivier ilmoitti, että yli vuosisadan kestäneen taistelun jälkeen Englantiin oli vihdoin perustettu kansallisteatteri, jonka hän halusi heti olevan myös kansainvälinen teatteri, ainakin ohjelmistoltaan. Hän tiesi hyvin, että Shakespeare kuului kaikille, koko maailmalle.

Minusta oli hauska huomata, että ensimmäinen näistä Maailman teatteripäivän julistuksista, vuoden 1962 julistus, pyydettiin Jean Cocteaulta. Valinta osui nappiin, sillä Cocteaulla on kirja ”Maailman ympäri 80 päivässä”. Minä olen kiertänyt maailman ympäri toisella tavalla: 80 näytelmässä tai 80 elokuvassa. Mainitsen myös elokuvat, sillä en tee mitään eroa teatteri- ja elokuvanäyttelemisen välillä, mikä saa ihmiset aina yllättymään, mutta näin tosiaan on. Siinä ei ole mitään eroa.

Kun puhun täällä, en puhu omana itsenäni enkä näyttelijänä, vaan yhtenä niistä lukuisista ihmisistä, jotka pitävät teatteria elossa. Kai se on meidän tehtävämme. Ja sitä paitsi välttämättömyys. Tai oikeastaan: emme me pidä teatteria elossa, ennemminkin se pitää meitä elossa. Teatteri on vahva kuin mikä, se kestää ja selviää hengissä mistä tahansa, sodista, sensuureista, rahapulasta. Tarvitsee vain sanoa ”lavastus: tyhjä näyttämö, aikakausi: määrittelemätön” ja marssittaa näyttämölle näyttelijä tai kaksi. Mitä hän tekee? Mitä hän sanoo? Puhuvatko he? Yleisö odottaa, kohta se saa tietää, yleisö, jota ilman ei ole teatteria – tätä ei pidä koskaan unohtaa. Yksi ihminen yleisössä on jo yleisö. Mutta ei tyhjiä tuoleja saa liikaakaan olla! Paitsi Ionescolla... Tuolit-näytelmän lopussa Vanha nainen sanoo: ”Niin, niin, me kuolemme kunniassa... me kuolemme ja meistä tulee legenda... No, oman kadun me ainakin saamme...”

Maailman teatteripäivää on nyt vietetty 55 vuoden ajan. Tällä 55 vuoden jaksolla olen kahdeksas nainen, jolta julistusta on pyydetty, tai ehkä ”julistus” ei edes ole oikea sana. Edeltäjäni (miehiä melkein kaikki!) ovat puhuneet teatterin mielikuvituksellisuudesta, vapaudesta, alkuperästä, he ovat puhuneet monikulttuurisuudesta, kauneudesta, kysymyksistä vailla vastauksia... Vuonna 2013, siis vain neljä vuotta sitten, Dario Fo sanoi: ”ainoa ratkaisu kriisiin on toivo siitä, että meihin kohdistuu suuri noitavaino, ennen kaikkea niihin nuoriin, jotka haluavat oppia teatterintekemisen taidetta: näin syntyy uusi näyttelijöiden diaspora, joka uuden esitystavan kautta kääntää tämän pakkotilanteen aavistamattomiksi eduiksi”. Aavistamattomat edut – eikö olekin hieno muotoilu, joka ansaitsisi paikan poliittisessa ohjelmassa? Koska elän Pariisissa presidentinvaalien alla, ehdotan kaikille joilla näyttäisi olevan halu hallita meitä, että he seuraisivat valppaasti teatterin tuomia aavistamattomia etuja. Mutta noitavainolle sanon ei!

Minulle teatteri on toiseutta, dialogia, vihan kaikkoamista. En oikein tiedä, mitä kansojen välisellä ystävyydellä tarkoitetaan, mutta uskon katsojien ja näyttelijöiden yhteisöön ja ystävyyteen, teatterin synnyttämään yhteyteen ihmisten välillä: niiden jotka kirjoittavat teatteria, niiden jotka kääntävät sitä, niiden jotka valaisevat, puvustavat, lavastavat, niiden jotka tulkitsevat sitä, kaikkien niiden yhteyteen jotka tekevät teatteria ja menevät teatteriin. Teatteri suojelee meitä, antaa meille turvaa... Luulen että se rakastaa meitä... yhtä paljon kuin me rakastamme sitä... Muistan erään ohjaajan, vanhan koulukunnan miehen, joka lausui joka ilta ennen esiripun nostamista vakaalla äänellä: ”Tilaa teatterille!” Tähän on hyvä lopettaa. Kiitos.

Suomennos: Tarja Roinila

Beckett-repliikin suomennos: Juha Mannerkorpi Ionesco-repliikin suomennos: Outi Nyytäjä

Savonlinnasalin konsertit

Savonlinnasalin konserteista löydät lisätietoa seuraavien linkkien kautta:

Musiikkiopiston Tanssihyrrän kevätnäytös Tanssin viemää 1, 27.5.

Musiikkiopiston Tanssihyrrän kevätnäytös Tanssin viemää 2, 28.5. 

Gaala Oriental 10.6. 

Kaikki Savonlinnasalin tapahtumat löydät http://www.savonlinnasali.fi/  


Kevätkausi 2017

Savonlinnan Teatterin monipuolinen kevätkausi on käynnissä. Tervetuloa menoon mukaan!

Tutustu kevään ohjelmistoomme http://savonlinnanteatteri.fi/events/